Σύνδεση
Satelite Map

ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Η Αρχαία Κόρινθος είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας· τόσο για αρχαιολογικούς όσο και, κυρίως, για ιστορικούς λόγους. Ένας αρχαιολογικός χώρος που δέχεται κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Από το πλήθος των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου ξεχωρίζουν ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, η εντυπωσιακή Πειρήνη κρήνη και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ένα σημείο με αληθινά παγκόσμια ακτινοβολία.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου λειτουργεί και Μουσείο, με πολύ αξιόλογη συλλογή από τις ανασκαφές.

Μπορούμε να θεωρήσουμε την Αρχαία Κόρινθο σαν το κέντρο ενός ευρύτερου άτυπου “αρχαιολογικού πάρκου” μνημείων που συνδέονται άμεσα με αυτήν, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά:
Το κάστρο του Ακροκόρινθου, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα κάστρα της Ελλάδας και δεσπόζει στην κορυφή του γιγάντιου βράχου πάνω από την Αρχαία Κόρινθο.
Το αρχαίο Λέχαιον, το μεγάλο λιμάνι της αρχαίας Κορίνθου στον Κορινθιακό κόλπο. Σήμερα το λιμάνι έχει χαθεί, αλλά την περιοχή σώζονται τα ερείπια της μεγαλύτερης Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (5ος αι.) της Ελλάδας.
Το Εξαμίλιον, το περίφημο Ιουστινιάνιο τείχος που έκλεινε την πρόσβαση στην Πελοπόννησο, φράζοντας όλον τον Ισθμό, και του οποίου εκτενή τμήματα σώζονται στην ευρύτερη περιοχή του Ισθμού.
Το αρχαίο λιμάνι των Κεχρεών στον Σαρωνικό κόλπο, του οποίου πολλά θεμέλια των εγκαταστάσεών του σώζονται στην παραλία της σύγχρονης κωμόπολης.
Το αρχαίο στάδιο των Ισθμίων, όπου διεξάγονταν οι περίφημοι πανελλήνιοι αγώνες της αρχαιότητας.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας είναι ίσως ο δεύτερος σημαντικότερος της Κορινθίας και ένας από τους καλύτερα αναδειγμένους στην Ελλάδα. Στο θαυμάσιο αρχαίο στάδιο της Νεμέας διεξάγονταν πανελλήνιοι αγώνες και σήμερα γίνονται αναπαραστάσεις εκείνων των αγώνων. Στην περιοχή λειτουργεί και αρχαιολογικό μουσείο. Γενικά, ο αρχαιολογικός αυτός χώρος έχει μιαν ιδιαίτερη ρομαντική ομορφιά, καθώς περιβάλλεται από τους αχανείς αμπελώνες της περιοχής.

Σημαντικός είναι και αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σικυώνας, 7χλμ νότια του Κιάτου, με αξιολογότερο μνημείο το αρχαίο θέατρο της πόλης.

Άλλοι επισκέψιμοι και ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι του νομού είναι:
Το ρομαντικό Ηραίο στην Περαχώρα.
Τα ερείπια της αρχαίας Πελλήνης, στο ομώνυμο χωριό, 16χλμ ΝΔ του Ξυλοκάστρου.
Το Ασκληπιείο της Αρχαίας Φενεού.
Η ακρόπολη της Αρχαίας Τιτάνης, 26χλμ ΝΑ του Κιάτου.

Επιμελητήριο Κορινθίας
ΕΡΜΟΥ 2, 20131 ΚΟΡΙΝΘΟΣ
27410 24464

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.