Σύνδεση
Satelite Map

Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η Κορινθία βρίσκεται στο κέντρο του γεωγραφικού και ιστορικού χώρου όπου δημιουργείται και αναπτύσσεται ό,τι ονομάζουμε Ελληνικός Πολιτισμός. Αυτό από μόνο του την κάνει ιδιαίτερα σημαντική, ακόμη κι αν ο χρόνος δεν θα είχε αφήσει πίσω του κανένα μνημείο του παρελθόντος της. Η μακραίωνη, συνεχής, ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου είναι αποτυπωμένη στα χώματα, στα βουνά και στα νερά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σχεδόν η μισή από την Ελληνική Μυθολογία ασχολείται, άμεσα ή έμμεσα, με την Κορινθία και τις προσωπικότητες της.

Η Κορινθία δεν είναι απλά παρούσα σε όλες τις ιστορικές φάσεις της ελληνικής ιστορίας, αλλά κατέχει συχνά την θέση του καταλύτη των εξελίξεών της. Στην Αρχαιότητα αυτό είναι παντού ορατό, αφού δεν υπάρχει σημαντική εξέλιξη στον αρχαίο κόσμο χωρίς τον κρίσιμο ρόλο της Κορίνθου. Στην δημιουργία των πόλεων κρατών, στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και του μεγάλου Ελληνικού Αποικισμού της Μεσογείου, στην οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική εξέλιξη του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού εν γένει. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο από τους τέσσερεις μεγάλους Πανελλήνιους Αγώνες λαμβάνουν χώρα στην Κορινθία· τα Νέμεα και τα Ίσθμια.

Στην Ύστερη Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, αν και το κέντρο βάρους των εξελίξεων του Ελληνικού Κόσμου έχει μεταφερθεί στην απέναντι ακτή του Αιγαίου, η Κόρινθος παραμένει η μόνη ελλαδική πόλη με ακτινοβολία πανελλήνια ή με ρόλο κεντρικό στα πράγματα της ελλαδικής χερσονήσου. Η Κόρινθος θα γίνει ένα από τα δύο μεγάλα κέντρα (το άλλο είναι η Έφεσος στην μικρασιατική ακτή) όπου θα αναπτυχθεί η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία του Αιγαίου, που μέλλει να καταστεί στους επόμενους αιώνες το κυρίαρχο μοντέλο, αυτό που αποκαλούμε “Ορθοδοξία”. Αργότερα, όταν ο χώρος της παλιάς Ελλάδας θα περάσει στην σκιά της ιστορίας, χειμαζόμενος από τις διαρκείς βαρβαρικές επιδρομές και την επακόλουθη ερήμωση της υπαίθρου και δραματική μείωση του πληθυσμού, η Κόρινθος και η ενδοχώρα της θα παραμείνει μια σχετική εξαίρεση στον κανόνα· ένα καντηλάκι στο σκοτάδι.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Κορινθία, διατηρώντας την ιστορική της κληρονομιά και την θέση της στα ελληνικά πράγματα, θα συνεχίσει να έχει σημαντική θέση στην διάσωση του λαϊκού πολιτισμού και αργότερα στον απελευθερωτικό αγώνα.

 

Επιμελητήριο Κορινθίας
ΕΡΜΟΥ 2, 20131 ΚΟΡΙΝΘΟΣ
27410 24464

espa-banner
Πολιτική Ασφάλειας / Όροι Χρήσης

Παρακαλώ περιμένετε να συνδεθείτε.