Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Φυσικό Περιβάλλον
ΚΕΧΡΙΕΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΤΩ ΑΛΜΥΡΗ ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟΣ ΗΡΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΝΕΜΕΑ ΝΕΜΕΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ - ΚΙΑΤΟ ΑΡΓΙΛΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ - ΚΕΧΡΙΕΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΝΕΜΕΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΛΕΩΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝ - ΚΙΑΤΟ
ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ / ΗΡΑΙΟΥ
 
πατήστε για μεγέθυνση

ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Εκεί όπου σμίγουν τα νερά του Σαρωνικού με αυτά του Κορινθιακού κόλπου, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Κορίνθου, στην Περαία Γή, βρίσκεται η Λίμνη Βουλιαγμένης ή Ηραίου. H λίμνη της Βουλιαγμένης, κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν ''Εσχατιώτις'' ή ''Γοργώπις'' και έχει συνδεθεί μυθολογικά με την Γόργη, κόρη του Μεγαρέως και σύζυγο του Κορίνθου, που συντετριμμένη από την είδηση του θανάτου των παιδιών της έπεσε στη λίμνη και πνίγηκε. Η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από φυσικό πευκόδασος, απέχει από τη θάλασσα μόλις λίγα μέτρα, ενώ ένας μικρός δίαυλος στα νότια τη συνδέει με τον Κορινθιακό κόλπο.
Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι αναγνωρισμένη ιαματική πηγή από τον ΕΟΤ και συμπεριλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο «Ιαματικών πηγών Ελλάδος». Σχηματίστηκε από καθίζηση του εδάφους που εξαφάνισε ολόκληρη πόλη. Στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η λίμνη, υπήρχε ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο, στο εσωτερικό του οποίου έτρεχαν άφθονα νερά υψηλής θερμοκρασίας, τα οποία και διέβρωσαν τα τοιχώματα, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της οροφής του σπηλαίου και την καταβύθιση του ορεινού όγκου.
Τα νερά της τροφοδοτούνται τόσο από υπόγειες πηγές όσο και από την θάλασσα, με συνέπεια να είναι υφάλμυρα. Το νερό της αναβλύζει από πηγές βάθους 50 και 100 μέτρων. Υπολογίζεται ότι η στάθμη της λίμνης υπερβαίνει κατά 50εκ. την επιφάνεια της θάλασσας και έτσι εκβάλλει σ’ αυτήν λόγω υπερχείλισης, επομένως το νερό ανανεώνεται συνεχώς από τις ιαματικές πηγές της.
Στον πυθμένα της λίμνης ανοίγεται η είσοδος ενός πολυδαίδαλου υποβρύχιου σπηλαίου που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 3.123 μέτρων στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα στον κόσμο με μήκος 800 μέτρα, πλάτος από 60 έως 150 μέτρα, ενώ το βάθος της σήραγγας κατά μέσο όρο φτάνει τα 80 μέτρα. Σύμφωνα με έρευνες, το εντυπωσιακό της σχήμα προήλθε από διάφορες γεωλογικές μεταβολές που δεν μπορούν να προσδιορισθούν χρονικά.

Γνωρίζατε ό,τι:

  • Στα νερά της λίμνης, ζει το είδος ψαριών garra rufa, γνωστά και ως doctor fish ή spa fish, τα οποία κάνουν ένα είδος απολέπισης στο σώμα απομακρύνοντας τον εξωτερικό φλοιό της επιδερμίδας;
  • Κατά τη διάρκεια μιας εξερευνητικής κατάδυσης στο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Βουλιαγμένης, ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος σταλαγμίτης. Το γεωλογικό αυτό μνημείο βρίσκεται σε βάθος 105 μέτρων, περίπου 730 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου. Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε ολοκληρωτικά τη θεωρία για τον πρόσφατο σχηματισμό της Μεσογείου, καθώς οι σταλακτίτες δε δημιουργούνται ποτέ κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ :ΤΟ ΥΓΡΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ,ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΦΟΝΙΣΣΑΣ
ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ
ΛΙΜΝΗ ΔΑΣΙΟΥ
ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΟΥΣΑΚΙ
ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΡΜΗ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΤΣΑΣ
ΖΗΡΕΙΑ (ΟΡΟΣ ΚΥΛΛΗΝΗ)
ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΜΟΓΓΟΣΤΟΥ
ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΕΥΚΙΑ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μνημεία
Μουσεία
Παραλίες
Μοναστήρια / Εκκλησίες
Φυσικό Περιβάλλον
  Νέα / Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
Επικαιρότητα
  Επιμελητήριο Κορινθίας