Επικοινωνία  Χρήσιμες Συνδέσεις   
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Αρχαιολογικοί Χώροι
ΚΕΧΡΙΕΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΤΩ ΑΛΜΥΡΗ ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟΣ ΗΡΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΝΕΜΕΑ ΝΕΜΕΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ - ΚΙΑΤΟ ΑΡΓΙΛΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ - ΚΕΧΡΙΕΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΝΕΜΕΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΛΕΩΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝ - ΚΙΑΤΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΡΑΙΟΥ
 
πατήστε για μεγέθυνση
Το Ηραίο
πατήστε για μεγέθυνση
Το Ηραίο της Περαχώρας
πατήστε για μεγέθυνση
Ο Φάρος του Ηραίου
πατήστε για μεγέθυνση
Ο Φάρος του Ηραίου

Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου, στο τέρμα της χερσονήσου της Περαχώρας. Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί εκτός του ιερού της Ήρας, τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας στοάς σε σχήμα Γ, μια μεγάλης υδροδεξαμενής, αίθουσες φαγητού και ένας δεύτερος μικρότερος ναός. Κέντρο ήταν το ιερό της Ήρας, στο λιμανάκι κάτω από το σημερινό φάρο Μελαγκάβι. Η περιοχή κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης. Η κορινθιακή τέχνη, των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων, θα ήταν ατελέστατα γνωστή, χωρίς τα ευρήματα της Περαχώρας. Οι ανασκαφές (1930-1933), εκτείνονται σε όλη την περιοχή του Ηραίου, και τα γειτονικά ιερά Ήρας Ακραίας και Λιμενίας. Η έρευνα επεκτάθηκε ως τη λίμνη της Βουλιαγμένης, όπου βεβαιώθηκαν κατάλοιπα νεολιθικής, πρώιμης ελλαδικής αλλά και μυκηναϊκής εποχής, ενώ εικάζεται ότι εδώ υπήρχε σημαντική πόλη με το όνομα Ηραίον. Τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής υποδεικνύουν ότι η πόλη Οινόη βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Σχοίνου, και ο συνοικισμός Θερμά, τοποθετείται μέσα στην πόλη του Λουτρακίου.

Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τον έλεγχο της περιοχής από το Άργος, τα Μέγαρα ή την Κόρινθο, πιθανότερη φαίνεται η εκδοχή να ήταν υπό τον έλεγχο της τελευταίας καθώς η είσοδος του ιερού ήταν προσανατολισμένη προς τα αρχαία λιμάνια της Κορίνθου. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο εδώ χτίστηκαν ιδιωτικές οικίες, δείγμα πως η περιοχή δεν ήταν πλέον ιερή.

Γνωρίζετε ότι:

Εδώ φημολογείται ότι έθαψε τα δολοφονημένα παιδιά της η Μήδεια, εγκαταλείποντας την Κόρινθο.

 Φάρος Ηραίου

Στο ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας ή Μελαγκάβι, στο τέρμα της χερσονήσου της Περαχώρας, βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού, ο οποίος είναι στην ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού.

Οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ..Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 19 ν.μ.

Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί εκτός του ιερού της Ήρας, τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας στοάς σε σχήμα Γ, μια μεγάλης υδροδεξαμενής, αίθουσες φαγητού και ένας δεύτερος μικρότερος ναός. Κέντρο ήταν το ιερό της Ήρας, στο λιμανάκι κάτω από τον φάρο.

Γνωρίζετε ότι:

  • Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.
  • Στα δεξιά του φάρου, στο βάθος, διακρίνονται οι Αλκυονίδες νήσοι, το επίκεντρο του σεισμού του 1981.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΣΘΜΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΚΙΩΝΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΤΙΤΑΝΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΥΡΩΝ ΛΙΘΑΡΙΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΕΝΕΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
ΦΛΙΟΥΣ
ΚΛΕΩΝΕΣ
ΤΕΝΕΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΗΝΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΡΟΜΜΥΩΝΟΣ
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΝΟΡΙΟΥ, το ιστορικό “Άγιο Όρος” της Κορινθίας
ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΕΓΧΡΕΩΝ
ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΧΑΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΟΛΚΟΣ
ΠΥΡΓΟΣ ΝΟΤΑΡΑ
ΠΥΡΓΟΣ ΓΟΥΛΑ
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Αρχαιολογικοί Χώροι
Μνημεία
Μουσεία
Παραλίες
Μοναστήρια / Εκκλησίες
Φυσικό Περιβάλλον
  Νέα / Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Αθλητισμός / Δραστηριότητες
Επικαιρότητα
  Επιμελητήριο Κορινθίας